Jó pár óra zombi hentelés után úgy érzem, ideje erről a jó kis játékról írni valamit. Daryl-el rá is álltunk egy kicsit, annyira megfogott minket.

Fontos megemlíteni, hogy a játék még csak korai hozzáférésű, ezért akadnak benne hibák, ezek teljesen természetesek egy olyan játéknál, ami ebben a fázisban tart. Na de térjünk is rá az “elemzésre”.  (Tegyük még azt is hozzá, hogy ez a saját véleményünk, minden embernek más az igénye és mást szeret.)


Kezdjük mondjuk a környezettel, ahol tevékenykedünk.
Remek hangulatot ad a játéknak mindaz, ami körülvesz bennünket. A sötétség, a különböző időjárás effektek – villámlás, mennydörgés, eső, etc. – mind mind hozzátesznek a hangulathoz. Az utcákon még sikításokat is hallhatunk, na meg persze a zombik hörgését, morgását is egyaránt.
A játék városokra van bontva. Egy adott városon belül tudunk épületekbe bemenni, ahol különböző meglepetések várnak bennünket. Tudunk halottakból vagy bútorokból lootolni, teljesen random, hogy miből mit kapunk. És igen, elég félelmetesek a belső terek, mivel itt is a sötétség és a hangok nagyon is rátesznek az élményekre. Eléggé magad alá tudsz csinálni, ha sok zombi közé lépsz be egy szobába, de komolyan.

A zombik.
Minden ilyen stílusú játéknál fontos az, hogy milyenek is az ellenségeink. Hogyan lehet velük interakcióba lépni, hogyan reagálnak az őket ért hatásokra, milyen a mozgásuk, meg lehetne itt jó sok dolgok felsorolni. Jelen esetben azt kell, hogy mondjam, nekem (nekünk) nagyon tetszik, ahogyan megalkották őket. Ha megütjük őket valamilyen közelharci fegyverrel, akkor hátrébb esnek, ha fegyverrel lövünk rájuk, arra is szintén máshogy reagálnak. A végtagjaik leszakadhatnak, ha úgy találjuk el őket, a fejük is szintén. A mozgásuk is rendben van, úgymond “élethűen” lettek megalkotva. Tudnak meglepetést okozni, szóval ha úgy gondoljuk, hogy végeztünk velük, ne mindig legyünk benne olyan biztosak. 🙂 Persze, van mit rajtuk még finomítani, de jó úton haladnak a fejlesztők.

Kereskedés.
Ugye beszéltünk róla, hogy városokra van bontva a játék. A legelső városban, Dallbow-ban található egy rendőrség, ahol találunk egy NPC-t, akinél el tudjuk adni a fölösleges cuccainkat más játékosnak a “piacot” használva. Éppen tegnap jött be egy frissítés, ami azt teszi lehetővé, hogy be tudjuk törni a felesleges dolgainkat, amikért pénzt kapunk.
A piac részén még van mit fejleszteni, mert nehézkes a keresgélés benne, illetve ha valamire már rákerestél, nem tudsz vissza lépni az előző oldalra, újra beszélni kell az NPC-vel és kezdhető elölről a folyamat. De lényegében használható és jó az elképzelés.

Küldetések.
Ez nekem kifejezetten tetszik, hogy tudunk küldetéseket felvenni. Dallbow városában a rendőrségen találunk kezdetben túlélőket, akik megbíznak minket mindenféle feladattal. Van olyan, hogy másik városba küldenek el bennünket, viszont a városok szinthez vannak kötve. A küldetések teljesítéséért pénzt, illetve XP-t kapunk. Az épületeket járva is  találhatunk túlélőket, akiktől küldetéseket kaphatunk, úgyhogy érdemes minden szobát végigjárni mindenhol, ahol csak járunk.

Skill rendszer.
A szintezés is remekül szuperál. Ha zombit ölünk vagy küldetést csinálunk meg, azért XP-t kapunk, szintlépéskor pedig lehetőségünk van képességeket kifejleszteni. Jelenleg is sok skill közül választhatunk, nem is sorolnám fel az összeset, de például értékesebb lootot találhatunk, jobban célzunk fegyverekkel, erősebbet ütünk és hasonlók, ilyenekre kell gondolni. Ezek eddig jól használhatóak, működnek is, sőt, hasznosak.

Itemek (fegyverek, ruhák, étel-ital).
Fontos ezeket is megemlíteni, mivel sokat hozzátesznek, illetve el is vehetnek bizonyos dolgokból. Minden olyan tárgy, amit hordani tudunk, ad valamilyen bónuszt vagy éppen elvesz valamiből. Például a fegyverek és ruhák hozzátehetnek a célzási képességhez, hogy gyorsabban célozzunk, erősebbet üssünk, vagy hogy nagyobb szerencsével találjunk értékesebb cuccokat.
Az étellel és innivalóval is ugyan ez a helyzet. Van, ami ad, de közben elvesz valamiből. Ezért jól meg kell gondolnunk, hogy mit is hordunk magunkon, illetve mit eszünk vagy iszunk meg. A gyógyszereknek is van hatása, minden másra jó, nem csak életet tölteni.
Ezek mind hozzátesznek a játékélményhez, hiszen nem csak az van, hogy felvesszük a ruhánkat és fegyverünket, aztán nyomulunk előre és mehet az öldöklés. Jól meg kell gondolnunk, hogy mit hordunk magunkon, hogy mihez segít hozzá az adott tárgy a túlélésünkhöz.


Lehetne még beszélni erről a játékról sokat, a pozitív és negatív dolgokról egyaránt, de összességében egy remek hangulatú, survival játékot űzhetünk. Akár egyedül, akár a barátainkkal. Nem is szeretnék többet mondani róla, mindenkinek nagyon ajánlom, próbáljátok ki, illetve még közösen is játszhatunk vele, mint a napokban is előfordult.

Dead Frontier 2 a Steamen.

deadfrontier2.com

 

Játékmenet, ahogy játszottunk:

Petierc

 

Liked it? Take a second to support Petierc on Patreon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here